Kalkulačka zvýšení důchodů od ledna – valorizace penzí 2024 (změny a nové podmínky)

Od 1. ledna 2024 se budou všechny důchody zvyšovat o 360 Kč. Průměrný důchod v ČR se zvýší na 20 694 Kč. Od 1. října 2023, platí nové podmínky pro valorizace důchodů a pro předčasné důchody. Vláda také připravuje větší důchodovou reformu.

Od 1. ledna 2024 se budou všechny důchody zvyšovat o 360 Kč. Průměrný důchod v ČR se zvýší na 20 694 Kč. Od 1. října 2023, platí nové podmínky pro valorizace důchodů a pro předčasné důchody. Vláda také připravuje větší důchodovou reformu.

Na začátku roku 2024 (od 1. ledna 2024), se budou opět zvyšovat důchody. Lednová valorizace je stanovena zákonem. Zvyšují se všechny důchody – zvýší se jak starobní penze, tak i invalidní důchody (I., II., III. stupeň) a pozůstalostní důchody (vdovský důchod, vdovecký a sirotčí důchod).

Od 1. 1. 2024, by se měly všechny důchody zvýšit o 360 Kč (v roce 2024 dostanou všichni důchodci přidánu stejnou částku). Průměrný důchod v ČR, by se měl na začátku roku zvýšit na 20 694 Kč (cca 44,9% z průměrné mzdy).

Jak se budou zvyšovat důchody od ledna 2024?

Pro zvyšování důchodů (valorizace), byly v roce 2023 schváleny nové podmínky (viz informace dále v článku). To ale zatím neovlivní zvýšení důchodů od ledna 2024.

Valorizace proběhne podle původních podmínek (resp. uplatní se odlišné paragrafy, které zákon obsahuje již delší dobu, kvůli specifickým podmínkám).

Na začátku roku 2024, se bude zvyšovat jenom základní složka důchodů. Všechny důchody se zvýší o 360 Kč:

  • Základní složka důchodu se zvýší o 360 Kč (ze 4040 Kč v roce 2023 na 4400 Kč v roce 2024)
  • Procentní (individuální/zásluhová) část důchodu se v roce 2024 nemění
  • Zvyšují se všechny důchody (startovní, invalidní, vdovské, vdovecké, sirotčí)
  • Všichni důchodci dostanou stejnou částku = 360 Kč měsíčně navíc (platí i pro případy, kdy má někdo souběh dvou různých důchodů – přidáno dostane jenom jednou)
  • Reálná výše důchodu vzroste o cca 1%
  • Průměrný důchod bude 20 694 Kč (44,9% z průměrné mzdy)

Kalkulačka – výpočet zvýšení důchod od ledna 2024 (řádná valorizace)

Pro výpočet zvýšení důchodu, stačí do této kalkulačky zadat údaj, kolik byla vaše penze (či jiná důchodová dávka) v roce 2023.

Výpočet zvýšení v roce 2024, je velmi jednoduchý. Všechny důchody se zvyšují stejně, o 360 Kč (při jiných valorizacích je výpočet zvýšení podstatně složitější).

Kalkulačka zvýšení důchodů od 1. 1. 2024
Jaký je/byl váš důchod před zvýšením

Výpočet

Nové podmínky pro výpočet valorizace důchodů platí od 1. října 2023

V roce 2023, připravila vláda návrh na změnu zákona o důchodech. Jednou z novinek je změna podmínek, pro výpočet zvyšování důchodů.

Tyto nové podmínky, byly během léta schváleny v Parlamentu a v Senátu, a začínají platit od 1. října 2023. Nový výpočet, se ale reálně projeví až v dalších letech.

Důchody se budou zvyšovat i v budoucnu. Zvýšení ale bude o něco málo menší (důchody porostou pomaleji). Jedná se částečně o návrat do situace, která zde byla před rokem před rokem 2018.

Jak se mění valorizace důchodů:

  • Důchody se nadále budou zvyšovat při vysoké inflaci (při řádné valorizaci od ledna, nebo pokud bude inflace více než 5%), a při zvýšení se inflace započítá v plném rozsahu
  • Důchody se budou zvyšovat při růstu průměrné mzdy – podle nových podmínek se ale započítá jenom jedna třetina růstu průměrné mzdy (od roku 2018, až do současnosti, to byla jedna polovina růstu)
  • Změnily se podmínky pro mimořádné valorizace během roku (v situacích, kdy je velmi vysoká inflace – více než 5%) – nově se bude od června daného roku vyplácet příplatek k důchodu (vypočítá se z průměrného důchodu)

Nové podmínky pro předčasné důchody platí od 1. října 2023

Další změnou, kterou připravila vláda v roce 2023, jsou i nové podmínky pro předčasné důchody. Dochází ke zpřísnění podmínek – na předčasný důchod bude mít nárok méně lidé, a předčasné důchody budou nižší.

I tato změna začíná z větší části platit už od 1. 10. 2023 (jenom prodloužení minimální odpracované doby na 40 roků, začne platit až ve druhé polovině roku 2024).

Jak se mění podmínky pro nárok na předčasný důchod:

  • Na předčasný důchod bude nárok jenom 3 roky předem
  • Minimální odpracovaná doba pro nárok na předčasný důchod se zvýší na 40 roků (začne platit až v roce 2024)
  • Změní se výpočet předčasného důchodu – předčasný důchod bude nižší (bude se krátit o 1,5% za každých 90 dní, tj. předčasný důchod může být až o 18% nižší, než řádná starobní penze)
  • Předčasné důchody se nebudou valorizovat (první 3 roky, poté už ano)

Vláda chystá větší důchodovou reformu – zřejmě od roku 2025

Na podzim 2023, by měla vláda představit větší důchodovou reformu. Ta by se následně měla schvalovat během roku 2024 a změny by mohly začít platit od začátku roku 2025. Má se jednat například o tyto změny:

  • Změní se způsob stanovení věku pro odchod do důchodu (nově podle průměrného věku dožití) – důchodový věk se bude postupně zvyšovat i nad 65 roků
  • Změní se výpočet důchodů – v budoucích letech mají být důchody o něco málo nižší (změna by měla probíhat postupně až do roku 2036, u konkrétního důchodce by to mělo znamenat snížení důchodu maximálně o desítky korun měsíčně)
  • Měl by se zvýšit minimální důchod na cca 8800 Kč
  • Budou se zvyšovat odvody na důchodové pojištění (týká se především podnikatelů a dohodářů)
  • Budou se měnit výplatní termíny pro důchody
  • Důchody by mělo být možné vyřizovat i online, přes internet
  • Bude se rušit příplatek k důchodu – výchovné za dítě, namísto toho má být zaveden společný vyměřovací základ manželů, nebo se má změnit zápočet mateřské a rodičovské dovolené pro nárok na důchod

Změn u důchodů má být podstatně více. Nějaká důchodová reforma je asi nutná (aktuální systém vyplácení důchodů, by mohl za pár let úplně zkolabovat).

Důchodová reforma, je ale současně vysoce citlivé politické téma. V roce 2024, budou probíhat volby do Evropského parlamentu. A v roce 2025 nás čekají volby do českého parlamentu. Je tedy otázkou, nakolik bude případná důchodová reforma ovlivněna předvolebními souboji mezi politiky.

Mohlo by vás také zajímat...